“Mist impuls, meer op het achterbeen of actiever!”

Paard rijden

Veel paardensport-liefhebbers herkennen deze termen op hun dressuurprotocollen. Als amazones en ruiters streven we allemaal naar een paard dat met een gelifte schoft en een sterk, dragend achterbeen beweegt. Hoewel rijtechnische oplossingen vaak de eerste stap zijn, is het belangrijk om ook het management rondom je paard niet te vergeten. 

Naast de behandelingen door een gediplomeerde fysiotherapeut is een goed passend zadel essentieel. Iedereen weet dat paarden vluchtdieren zijn, maar de impact hiervan op onze sport wordt vaak onderschat. Door hun natuurlijke neiging om te vluchten voor druk, reageren paarden op onze hulpen. Als wij druk uitoefenen met het binnenbeen, beweegt het paard naar de buitenkant, en vice versa.

Stel je voor dat jouw zadel piekdruk veroorzaakt door een slechte pasvorm en een onevenredige drukverdeling. Deze druk komt van boven en ook daarvoor wil je paard “vluchten.” Het gevolg is dat je paard zijn rug hol maakt om weg te duiken van de druk, wat betekent dat het zijn rug strekt en extensie maakt. Dit belemmert het paard om het achterbeen optimaal onder de massa te plaatsen en over de rug te lopen, wat juist flexie van de bovenlijn vereist.

Een goed passend zadel verdeelt de druk die wij veroorzaken gelijkmatig, waardoor het paard zo min mogelijk hinder ondervindt en optimaal kan bewegen. Dit resulteert in een gelifte schoft en een achterbeen dat maximaal kan dragen.

Het trainen van een sterk achterbeen is uiteraard belangrijk, maar alleen mogelijk als je paard de kans krijgt om het volledig te benutten. De kern van het verhaal? Vergeet je zadel niet in je rijtechnische uitdagingen en schakel een professionele zadelpasser in. Zo zorg je ervoor dat je paard comfortabel is én beter presteert. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven